be
NL

Land

Je ziet alleen artikelen en promoties die beschikbaar zijn in het land dat je kiest.
Aanpassen kan altijd weer.

Nederlands
België

Taal

Nederlands
Frans
Inloggen
Mijn account
Winkelmand
0 Producten

6 iconische Hot Dog recepten uit Amerika

13 februari 2020

Waar komt de hot dog vandaan, hoe maak je de lekkerste hot dog en vooral: hoe kan jij als horecaondernemer dit geweldig lekkere maar simpele gerecht gebruiken om jouw gasten te verrassen? Daar gaan we antwoord op geven met een paar lekkere Hot Dog recepten, uitleg over de verschillende hot dogs en natuurlijk het ontstaan van dit onweerstaanbare streetfood gerecht.

Een hot dog, dat is toch gewoon een broodje met een worst? Nou nee. Het is veel meer dan dat. Het is hart van een eetcultuur en de inspiratie van koks wereldwijd. Kijk maar eens naar topkoks die steeds vaker aan de slag gaan met de hot dog. Daarbij is het een broodje met een geweldige geschiedenis. De hot dog is al meer dan een eeuw oud namelijk.

Hot dogs zijn de horecatrend

Dit inmiddels klassieke gerecht wordt niet alleen in elke Amerikaanse stad anders gemaakt. Ook claimen meerdere steden of zelfs buurten de eerste te zijn die de hot dog serveerden. Voor ons de reden om eens diep in de hot dog te duiken. We gaan je wat vertellen over de herkomst en het ontstaan van dit gerecht. We zullen je nog wat leuke weetjes geven, maar beginnen met het belangrijkste. Met 6 heerlijke hotdogs voor op jouw menukaart die je in een handomdraai kunt maken. Opvallend is dat je met maar heel weinig verschillende ingrediënten deze 6 iconische en totaal verschillende hot dogs kunt maken. Perfect om regelmatig te variëren en je gasten te blijven verrassen.

Hot dogs het culinaire streetfood

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Streetfood is enorm geliefd en populair op het moment. En steeds meer restaurants hebben streetfood gerechten op hun kaart staan. Hiermee wordt het eten van de straten van Mexico en NYC een hippe maaltijd die mensen wereldwijd willen eten. Vooral hamburgers en Mexicaans Streetfood is waar de meeste horecazaken voor kiezen.

En dat is waarschijnlijk hoe je ons van LA Streetfood ook kent. Enthousiast over Mexicaanse streetfood producten en geweldige authentieke Amerikaanse hamburgers. Maar daarmee is de streetfoodtrend nog niet compleet. Want waar de Mexicaanse keuken voor ons als thuiskomen is en we met American Style Hamburgers getrouwd zijn. Is de hot dog de minnares die we maar niet uit ons hoofd kunnen krijgen.

Hot dogs zijn met recht de beste manier om je gasten te verrassen en verwennen. Dit simpele broodje met een mooie hotdogworst is al sinds de 19e eeuw de drager van de mooiste smaak combinaties. Denk maar eens aan de New Yorker met zuurkool of anders de Sonoran met Mexicaanse toppings. Je kan echt helemaal los gaan met smaken en daarmee is de hot dog het meest culinaire Streetfood gerecht wat er is.

Maar dat is niet hoe we de hotdog in Nederland kennen. Eigenlijk is het hier nooit zo’n heel populair gerecht geweest en hebben de meeste Nederlanders alleen de slechtste versie ervan gehad. Op een zompig broodje, met een slappe worst, de verkeerde mosterd en sauzen. Dat is echt niet hoe de hot dog hoort te zijn. De hot dog waar wij voor gaan, is de echte gourmet hot dog voor horeca. Gemaakt met een mooie hot dog worst en fantastische toppings.

6 Hot Dog recepten voor in jouw horecazaak

Waar de Hot Dog op veel verschillende plekken en momenten gegeten wordt zijn er ook veel verschillende manieren om hem te bereiden. Met Hot Dog recepten en Hot Dog toppings per stad of streek. De eerste Amerikaanse Hot Dog werd gegeten op een broodje met Amerikaanse mosterd en tomatenketchup in een zigzaglijntje er overheen.

Maar de meer culinaire gourmet Hot Dogs hebben veel meer toppings. De recepten voor deze Hot Dogs zijn met de tijd ontstaan en beïnvloedt door de streek waar ze werden gemaakt. Zo is de Classic New York Hot dog totaal anders dan eentje uit het Zuiden van Amerika. Deze verschillende hot dog recepten zijn voor jou als horecaondernemer een makkelijke manier om je te onderscheiden van andere horecazaken. En het is heel tof om elk seizoen een andere hotdog te serveren. Om je op weg te helpen hebben we de verschillende Hot Dog recepten voor je op een rij gezet:

 

Hot Dog New York Style

Simpel is het sleutelwoord voor de klassieke hot dog uit de Big Apple. Gemaakt met een hot dog roll, een licht gerookte hot dog worst, Amerikaanse mosterd en zuurkool. Maar zo nu en dan vind je ook de variatie met in tomatenpuree gesauteerde ui in plaats van zuurkool.

LA840 NY Classic Hot Dog | LA8366 Gourmet Hot Dog Roll | LA78 Smoky Mountains American Mustard

Chicago Hot Dog

Deze Hot Dog is net zo iconisch als de stad zelf en – rijkelijk getopped – een heerlijk gerecht. En hoewel de toppings niet overal in de stad hetzelfde zijn, vind je er altijd verse tomaat, pickle relish, jalapeño’s en zoete gekarameliseerde ui op.

LA8403 Beef Dog | LA8366 Gourmet Hot Dog Roll | LA76 Sweet Pickle Relish | LA110.2 Sliced Jalapeño | LA195 Gekarameliseerde ui

Detroit Hot Dog

Met kaas! Deze Hot Dog heeft iets opvallends, want hoewel Detroit geen New York is, heten de Hot Dogs in Detroit toch Coney Dogs. Zoals de vroege Hot Dogs die werden gemaakt op Coney Island. In Detroit eten ze hun Hot Dog het liefst met geraspte cheddar kaas, rauwe ui en natuurlijk een echte chillidog. Zo vind je ze in de hele stad.

LA8403 Beef Dog| LA8366 Gourmet Hot Dog Roll | LA1000.2 MexMix kaasmix

Hot Dog San Francisco Style

Dit is echt een Hot Dog Supreme waarbij het water bij de meeste bacon liefhebber door de mond loopt. Met de Hot Dog worst in bacon gewikkeld en getopped met een creamy smoky mayo is dit een heerlijke hotdog met rijke warme smaken. Typisch hierbij zijn de frisse tegenhangers sla en tomaat waarmee je deze hotdog afmaakt en een perfect gebalanceerd gerecht maakt. Eigenlijk is het een soort BLT-dog

LA8402 Chicken Dog | LA8366 Gourmet Hot Dog Roll | LA901.1 Bacon Sweet ‘n Cured | LA77 Smoky Hemp Sauce

Newark Hot Dog

Italian Style! Al het goede in Amerika lijkt te zijn gekomen van immigranten en de invloed van de Italianen op de Hot Dog zijn ronduit geniaal. In Newark – de stad in de Amerikaanse staat New Jersey bekend van de luchthaven waar je op vliegt als je naar New York gaat – hebben ze er hun lokale Hot Dog van gemaakt. Geliefd tot ver buiten de stad wordt deze Beef Dog gemaakt met pepers, ui en gebakken aardappels. Van origine wordt deze hotdog geserveerd op een Italiaans broodje, maar op een goede Hot Dog Roll doen ze het ook goed.

LA8403 Beef Dog | LA8366 Gourmet Hot Dog Roll

Sonoran Dog

Zoals in Tuscon en Phoenix. Dicht bij de Mexicaanse grens en de Mexicaanse streek Sonora kent Amerika twee talen en twee keukens: Amerikaans en Mexicaans. En op de Sonoran Hot Dog worden deze twee gecombineerd op een manier die niet beter kan. Een Jalapeño Cheese hot dog worst omwikkeld met Sweet ‘n Cured bacon, getopped met frijoles, ui, mosterd, smoky mayo, salsa en jalapeños.

LA8405 Jalapeño Cheese Dog | LA8366 Gourmet Hot Dog Roll | LA901.1 Bacon Sweet ‘n Cured | LA78 Smoky Mountains American Mustard | LA131.1 Mexican Red Sauce | LA110.2 Sliced Jalapeño

 

Waar komen Hot Dogs vandaan?

De bovenstaande hot dogs laten het al zien: Hot dogs – zoals ze horen te zijn – worden op ontzettend veel verschillende manieren bereid. Zo kunnen ze in bacon gewikkeld, bedekt met kaas, doordrenkt met tomaten relish of met nachochips en een lekkere smoky mayonaise gegeten worden. En al deze variaties met toppings vind je in verschillende steden en buurten in Amerika. Elke stad heeft een eigen signature hot dog en die maakt deel uit van de lokale streetfood identiteit. Dit allemaal begon met de originele eerste Amerikaanse hotdog.

Over de oorsprong van de hot dog en wie hem bedacht heeft is nog steeds discussie. Eigenlijk kan je niet zeker weten wie de eerste hot dog maakte, maar een sterk vermoeden is er wel.

De hot dog komt van origine helemaal niet uit Amerika. De worst is Duits. Hij kwam mee met de immigranten die vanaf 1800 van Duitsland naar Amerika vertrokken. Vanaf hier zijn er meerdere verhalen die de oorsprong van de hotdog zoals we die nu kennen claimen te zijn. En hoewel het nooit meer echt te achterhalen is, wordt er algemeen van uit gegaan dat Charles Feltman de eer op zijn naam mag schrijven. Op Coney Island had deze Duitse immigrant een kraampje met worsten. Hij verkocht hier de Frankfurters zoals hij kende vanuit Duitsland. Het schijnt dat hij in het eerste jaar tegen de 4000 worsten verkocht. Zijn zaak – Feltman’s – op Coney Island bestaat nog steeds.

Hot Dog: een worst op een broodje

Feltman was niet de enige. In St Louis was er rond 1880 een worstenkraam waar deze zelfde Frankfurters heel goed liepen. De verkoper merkte dat zijn klanten het niet fijn vonden dat ze hun vingers branden aan die warme worst. Dus deed hij er een broodje omheen. Een geweldige hit.

Maar hiermee was de Hot Dog nog niet in het hele land populair. Dit gebeurde pas toen Nathan Handwerker – een Poolse immigrant en medewerker van Feltman’s – zijn eigen hot dog kraampje opende. Hij verkocht ze voor een lagere prijs dan Feltman deed. Wat ervoor zorgde dat meer mensen ze aten. Het waren zijn Hot Dogs waar mensen het over hadden en die in heel het land bekend kwamen te staan. De Amerikanen vonden het zo lekker dat het hun nationale gerecht werd. Hot Dogs worden gegeten op straat, bij bbq’s, tijdens honkbalwedstrijden en natuurlijk staan er ook hotdogs op de kaart bij restaurants.

Terug naar overzicht

Bekijk ook

mei2024
Scoor met zwarte-gele-rode nachos tijdens EK voetbal, Olympische Spelen en Tour de France!
Onderscheid jezelf, scoor en win! Lees verder
mrt2024
Slim zakendoen doe je met LA Streetfood 🤝
Prijsverlagingen, kleinere verpakkingen en deze producten nu ook HALAL! Goed nieuws! Lees verder
mrt2024
ECHTE MARGE PAKKERS: de Amerikaanse Desserts van LA Streetfood 🍰🍦🥄
Waarom de heerlijke desserts van LA Streetfood jouw marge verhogen? Lees verder

Even ter controle: Ben je op de juiste website?

Logo footer

Welkom bij LA Streetfood!

Onze website maakt gebruik van cookies, waaronder functionele, analytische en tracking cookies, om het verkeer op onze website te analyseren en de inhoud te personaliseren. Dit draagt bij aan het verbeteren van de gebruikerservaring op de website.

Door op 'Aanpassen' te klikken, kun je meer lezen over de specifieke soorten cookies en je voorkeuren aanpassen. Als je op 'Alle cookies toestaan' klikt, stem je in met het gebruik van alle cookies. Voor meer informatie kun je onze cookie policy raadplegen.

Cookies aanpassen

Essentiële cookies zijn vereist om de functionaliteit van de website te behouden. Deze cookies zorgen ervoor dat je onder andere afbeeldingen kunt bekijken, kunt inloggen en kunt bestellen. Zonder deze cookies is dit niet mogelijk.
Door het verzamelen van analytische cookies verkrijgen wij een beter inzicht in het gebruik van onze website. Deze gegevens stellen ons in staat om onze website aan te passen voor een optimale gebruikerservaring. Het verzamelen van deze gegevens gebeurt op anonieme basis.
Marketing cookies worden ingezet om bezoekers te volgen op de verschillende pagina's die ze bezoeken. Dit stelt ons in staat om relevante informatie en advertenties aan deze gebruikers te tonen.
Aanpassen
Alle cookies toestaan
Selectie toestaan